İlk Çıkan Oyun Nedir?- Video Oyunları Ne zaman Bulundu?

Herkese merhaba.

Günümüzde gencinden yaşlısına herkesin oynadığı video oyunları ilk olarak ne zaman icat edildi hiç düşündünüz mü? Hadi hep birlikte oyun dünyasına giriş yapalım.

 

 

Bilgisayar oyunları yani video oyunları ticari amaçlı olarak 1970 li yıllarda ortaya çıkmıştır. Fakat ilk video oyununun yapılması 1940 lı yıllara dayanmaktadır.

1948 yılında 8 adet lambadan oluşan oyun, belirli bir hedefe füze atılmasını simüle eden, füzenin hızı ve atış eğimini belirlemek için üzerinde düğmeler bulunan bir cihazdı. O dönemde bilgisayarın henüz elektronik olarak grafik çizme yetenekleri olmadığı için, küçük hedefler basit bir ekran üzerinde çizgi ile gösteriliyordu.

1950 li yılların başında Charly Adams Zıplayan Top programını yazdı. Program interaktif olmamakla birlikte, gelecekte ortaya çıkacak oyunların bir göstergesiydi. 1951ve Christopher Strachey, İngiliz Ulusal Fizik Laboratuvar’ının programı olan Pilot ACE için dama oyunu yazdı.

1952 yılında Sandy Douglas, Cambridge Üniversitesinde insan ve yapayzeka etkileşimi üzerine verdiği tezde kullanmak üzere tic-tac-toe yani türkiyede bilinen ismiyle SOS oyununun grafik versiyonu yazdı.

1958 yılına kadar özellikle üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında basit oyunlar ve simülasyonlar geliştirilse de bu oyunlar hareketli grafiklere sahip değildi.

1958’e gelindiğinde fizikçi William Higinbotham Tennis for Two adlı bir video oyunu geliştirdi. Osiloskop ekranında görüntülenebilen ve kolu çekip düğmeye basmaktan ibaret olan bu basit oyunda hareketli grafikler kullanıldığı için Tennis for Two tarihteki ilk video oyunu olarak kabul ediliyor.

1962 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden Steve Russell ve arkadaşları tarafından Spacewar! adlı, bilgisayar tabanlı ilk oyun geliştirildi. Oyun aynı zamanda birden fazla bilgisayara yüklenen ilk oyun olma özelliğine sahipti.

1972 yılında ilk oyun konsolunu Ralph Baer ve arkadaşları, Magnavox Odyssey adıyla satışa sundu. Televizyona bağlanarak çalıştırılan Odyssey birkaç basit oyun içeriyordu. 3 yıl içerisinde 700.000’den fazla satış yaparak satış rekoru kırdı.

Odyssey’in bu başarısı rakip firmaların iştahını kabartarak ortaya çıkmasını sağladı. Nolan Bushnell ve Ted Dabney, aynı yıl Atari’yi kurdu ve video oyun salonlarındaki bozuk para ya da jetonla çalışan makinelerde oynanabilen Pong adlı oyunu kullanıma sundu ve büyük beğeni aldı. Bu oyunun gördüğü ilgi nedeniyle Atari, 1977 yılında Atari 2600 isimli video oyun konsolunu piyasaya sürdü.

 

 

1980 lere doğru Space Invaders ile Pac-Man oyunları geliştirildi ve kullanıcılardan büyük ilgi gördü.

1980’lerde özellikle ev konsollarının yaygınlaşmasıyla birlikte oyun pazarı çok fazla büyüdü. Talepleri karşılamak için firmalar daha fazla oyun üretmeye başladı. Bu hızlı üretim ve tüketim süreci, oyunlarda tekrarı artırdı ve satışları düşürdü.

Konsol sektörünü etkileyen başka bir faktör de rekabet nedeniyle bilgisayar fiyatlarının çok fazla düşmesiydi. Öyle ki 1982 yılında Commodore 64 ile bir konsol neredeyse aynı fiyata satılıyordu. Bu nedenle pek çok şirket piyasadan çekilmek zorunda kaldı.

1985’te Nintendo’nun oyun konsoluyla piyasa girmesinden sonra video oyun sektörü tekrar hareketlendi. Konsol maliyetlerini düşüren Nintendo, Super Mario Brothers (1985) ve Legend of Zelda (1986) adlı ünlü oyunları da piyasaya sürdü.

Nintendo 1989 yılında elde taşınabilir “Game Boy” video oyun cihazını üretti. Ülkemizde de 1990’lı yıllarda bu oyun cihazına benzeyen ve elde taşınabilen Tetris tabanlı oyun cihazları çok sayıda kişi tarafından beğenilerek kullanıldı.

1980’li yılların sonuna doğru IBM ve Apple Macintosh bilgisayarlar oyun dünyasına girdi. 1991 yılında Civilization adlı strateji oyunu kişisel bilgisayarlar (PC) için piyasaya sürüldü. Bilgisayar teknolojisinde yaşanan gelişmeler üç boyutlu oyunların kapısını araladı. 1993’te Doom adlı bilgisayar oyunu geliştirildi. Özellikle internetin yaygınlaşmasıyla birlikte çok sayıda oyuncu çevrim içi şekilde birbirleriyle oynamaya başladı.

 

1990’lı yıllarda video oyun konsol pazarına Sega ve Sony de katıldı. Aynı dönemde Mortal Kombat ve Street Fighter gibi popüler oyunlar ortaya çıktı.

1994’te PlayStation’ı piyasaya süren Sony’nin oyunlarının kullanıcılar tarafından rağbet görmesi ve fiyat politikası Sega ve Nintendo’nun Sony ile rekabet etmesini zorlaştırdı.

 

 

2005 ve 2006 yıllarında Microsoft Xbox 360, Sony PlayStation 3 ve Nintendo Wii konsollarının satışa sunulması oyun sektöründe yeni bir dönemi başlattı. Wii’nin harekete duyarlı uzaktan kumandası, oyun oynamayı çok daha eğlenceli ve hareketli hâle getirdi.

2010’lu yıllara doğru video oyunları, internetin ve mobil cihazların aşırı yaygınlaşmasıyla Facebook gibi sosyal medya platformlarına ve iPhone gibi mobil cihazlara yayıldı böylece daha fazla oyuncu kitlesine ulaştı.

2012’de Nintendo Wii U, 2013’te Sony PlayStation 4 ve Microsoft Xbox One geldi.

 

 

Sony 2016’da 4K video desteğine sahip ilk konsol olan PlayStation 4 Pro konsolunu kullanıcıların beğenisine sundu.

2017’nin başlarında Nintendo Switch piyasaya sürüldü. Microsoft ise 4K destekli konsolu Xbox One X’i 2017’nin sonlarında satışa sundu.

Sony ve Microsoft, 2020 sonunda çıkardıkları PlayStation 5 ve Xbox X ile sanal gerçekliği oyunlara dâhil ederek oyuncuların video oyunu deneyimini üst noktalara çıkardı.

 

 

Günümüzde video oyunları hem konsollar hem bilgisayarlar hem de mobil cihazlar üzerinden milyonları birbirine bağlıyor. Teknolojinin de ilerlemesi sayesinde kullanıcılarına yeni deneyimler yaşatan video oyun sektörünün önümüzdeki dönemlerde daha da büyümesi bekleniyor.

Ne diyelim, tüm oyun yapımcılarına ve programcılarına buradan zihin açıklığı diliyor, klavyelerine zeval gelmesin diyoruz.

Hayatta en yüksek levellere ulaşmanız dileğiyle başka bir videoda görüşmek üzere hoşçakalın.

 

#bilgisayaroyunları #videogames #videooyunu #oyunlar #playstation #xbox #xboxone #nintendo #nintendoswitch #playstation2 #playstation3 #playstation4 #playstation5 #xboxseriesx #xboxseriess #gameplay #1940s #1950s #1980s #1990s #2000s #2013 #2014 #2016 #2017 #2018 #2019 #2020 #2021 #2022 #konsol #sega #sony #odyssey #magnavox #ilkbilgisayar

Aşağıdaki başlıkları senin için buldum belki ilgini çeker !

Yorum yaparak düşüncelerini bildirmek ister misin ?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklam Engelleyici Tespit Edildi!!!

Reklamları engellemek için eklenti kullandığınızı belirledik. Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bize destek olun.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop